Werkgevers: Schiedam en andere overheden frustreren vliegveld

Gepubliceerd: Woensdag 17 mei 2017 22:58

Werkgevers: Schiedam en andere overheden frustreren vliegveld

VNO-NCW West, de ondernemersvereniging van Zuid- en Noord-Holland, is verontwaardigd over het standpunt van de bestuurlijke regiegroep Rotterdam-The Hague Airport (gemeenten Schiedam, Rotterdam en Lansingerland en de provincie Zuid-Holland) over de ontwikkeling van het Rotterdamse vliegveld, bekend als Zestienhoven.

"Dit advies laat de luchthaven onzeker over haar toekomst", aldus de ondernemersvereniging. "Het biedt geen enkele duidelijkheid over het teruggeven van geluidwinst, waardoor de noodzakelijke groei met nieuwe zakelijke bestemmingen op losse schroeven komt te staan."
Het standpunt van de provincie en 'slechts drie gemeenten', aldus VNO-NCW, frustreert volgens de werkgevers de ontwikkeling van het vliegveld en is 'slecht voor het economisch vestigingsklimaat van Zuid-Holland'. “Het besef dat bij een regio die internationaal wil meetellen, een internationale luchthaven de ruimte moet krijgen, is kennelijk achter de horizon verdwenen”, aldus Bert Mooren, directeur van VNO-NCW West.
Het standpunt van de drie gemeenten en de provincie staat volgens hem haaks op het advies van onafhankelijk verkenner Joost Schrijnen. Die bracht op verzoek van de overheden en na een zorgvuldige dialoog met de maatschappelijke omgeving een advies uit, waarvan het kernpunt is dat de luchthaven zicht krijgt op groei binnen de huidige geluidsruimte, als het helikopterverkeer naar een andere locatie wordt verplaatst, aldus VNO-NCW. "De vier overheden houden daarentegen rekening met het terugdringen van het commercieel vliegverkeer als het verkeer van politie- en traumahelikopters op luchthaven Rotterdam-The Hague Airport blijft groeien."