Gemeente waarschuwt bij voorbaat voor onderlopende straten

Gepubliceerd: Woensdag 08 augustus 2018 19:42

Gemeente waarschuwt bij voorbaat voor onderlopende straten

Schiedam - De gemeente Schiedam wacht niet af tot er daadwerkelijk wateroverlast is, maar begint nu alvast daarvoor te waarschuwen.

'De afgelopen weken was het heel erg warm en droog. Aan die periode komt nu een eind. Voor de komende dagen worden flinke (regen)buien verwacht en er is ook meer wind dan de afgelopen tijd.' schrijft de gemeente op Facebook.

Door de droogte is de grond erg droog, waardoor die weinig water opneemt. Bij een stevige regenbui krijgen de riolen dus extra veel water te verwerken. Als er in korte tijd heel veel regen valt, kan het gebeuren dat de straat tijdelijk onder water komt te staan, omdat het riool niet zo snel zoveel water kan afvoeren. Na de bui verdwijnt het water meestal alsnog vrij snel.
In sommige gevallen kan het regenwater tot problemen leiden, doordat bijvoorbeeld tunnels blank komen te staan, putdeksels los raken of doordat er zoveel water op straat staat dat het de huizen binnenloopt. Ziet u dit gebeuren, dan vragen we u dit te melden via telefoonnummer 14 010 of via de BuitenBeter app. Zo helpt u de gemeente en Irado om de juiste maatregelen te nemen.
Het water dat op straat staat na een bui, is vaak geen schoon water. Het is dus niet geschikt om in te spelen.


Zoek beschutting
Bij zware buien is het verstandig om beschutting te zoeken. Mijd open water, open gebied en parken en schuil niet onder bomen. Door de droogte kunnen takken van bomen verzwakt zijn en afbreken. Zeker bij onweer is schuilen onder bomen gevaarlijk. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen ernstige hinder ondervinden van de buien.

Volg de weerberichten
Moet u er toch op uit? Raadpleeg dan de weerberichten en de waarschuwingen van het KNMI. Zo weet u of het verstandig is om naar buiten te gaan of dat u beter even kunt wachten.